مستند «کُرُش» تولید صدا و سیمای فارس، عشق و ارادت مردم دیار شرق فارس به مولایشان را با آداب و رسومی خاص به تصویر می‌کشد.

 ۸ شهریورماه گفت: مستند «کُرُش» حکایت محبان و عاشقان اباعبدالله(ع) است که نیمه‌های خزان به قصد ادای نذر به دل کوهستان می‌زنند تا شاید تلاششان مقبول بیفتد و حاجاتشان روا شود.

وی افزود: به شیره‌پزی انگور در گویش محلی کُرُش گفته می‌شود، در این مستند، مخاطب با کار و تلاش مردم استهبان از ابتدا تا انتهای تولید انگور از جمله شیره پزی و تولید شربت انگور آشنا و شربت تهیه شده در مراسم چک چکوی روز عاشورا که سال ۸۸ در فهرست میراث ناملوس کشور ثبت ملی شده، بین عزاداران و سوگواران سیدالشهدا(ع) توزیع می‌شود.

باغبان‌منش ادامه داد: هم‌آوایی مردم استهبان در تهیه شیره انگور از آداب آیین کُرُش است و پخش انواع موسیقی‌های بومی و محلی در این مستند گوش مخاطب را می‌نوازد و تصویری روشن و بدون ابهام از این مراسم در ذهنش  نقش می‌بندد.

حمید بالو، تهیه‌کننده و کارگردان این مستند نیز گفت: کُرُش از صنایع کهن استهبان یا صابونات است که از گذشته تاکنون به خوبی از این میراث معنوی حراست و حفاظت شده و در عصر حاضر به همان سبک و سیاق انجام می‌شود.

وی تصریح کرد: در این آیین، باغداران ابتدا انگورهای کشمشی را از باغ می‌چینند، سپس در سبدهای مخصوص حمل انگور، از باغ به خانه می‌آورند و انگورها را شسته در حوض مخصوص ریخته و روی آن با چکمه می‌روند و به اصطلاح لگدکوب می‌کنند تا کاملا آب انگور گرفته شود. آب انگور بدست آمده، از دریچه کوچک حوضچه خارج شده و در ظرفی جمع می شود سپس همه آب انگور را در ظرف‌های پلاستیکی ریخته و به آن مقداری خاک رس مخصوص اضافه می‌کنند و تا صبح فردا به آب انگور دست نمی‌زنند. دلیل اضافه کردن خاک رس به آن، شفافیت و حلالیت است. صبح روز بعد آب انگور زلال شده را، در دیگ‌های مخصوص شیره‌پزی ریخته و آن را روی کوره می‌گذارند تا کاملاً بجوشد. در حین جوشیدن آن را هم می‌زنند تا نسوزد و شیره خوش‌رنگ شود.

بالو با بیان اینکه این مراسم با حضور گرم و صمیمی شهروندان و برخی گردشگران از نقاط مختلف کشور و حتی خارج از کشور برگزار می‌شود، گفت: این مستند ۲۴ دقیقه‌ای، ساعت‌های ۲۱ و ۲۴ یکم آبان و ساعت ۹ دوم آبان از شبکه مستند پخش خواهد شد.

یادآور می‌شود، مستند محض کُرُش به تهیه‌کنندگی و کارگردانی حمید بالو، نویسندگی محمدجواد حسن شاهی، تصویربرداری مجید رحمانیان، تدوین محمد حسین ایزدی و صدابرداری محمدصادق عادل در سیمای فارس تولید شده است.

انتهای پیام