دوزهای کم تا متوسط کافئین (۵۰ تا ۳۰۰ میلیگرم) بهویژه هنگام صبح ممکن است باعث افزایش هوشیاری، انرژی و توانایی و تمرکز شود، در حالی که دوزهای بالاتر ممکن است اثرات منفی مانند اضطراب، بیقراری، بیخوابی و افزایش ضربان قلب داشته باشد. با این حال، تحقیقات متنوعی در مورد نوشیدن قهوه و کافئین وجود دارد که نتایج متفاوتی هم در این خصوص ارائه میدهند.
امروزه کافئین یکی از پرمصرفترین موادی است که در بسیاری از گیاهان و محصولات وجود دارد. این دارو هم اثرات مثبت و هم منفی بر بدن انسان دارد و فعالیت آن مربوط به سیستمهای مختلفی از جمله سیستم عصبی مرکزی، سیستم ایمنی، دستگاه گوارش، دستگاه تنفسی، دستگاه ادراری و غیره است. سرگیجه و سردرد، ضربان قلب سریع (تپش قلب)، بیقراری و تحریکپذیری. اضطراب و تحریکپذیری از مشکلاتی است که بعضی افراد با مصرف کافئین، آن را تجربه میکنند.
درواقع کافئین تأثیری چند جهته بر اندامهای مختلف بدن انسان دارد و به دلیل خواص آنتیاکسیدانی خود، موضوع جالبی برای مطالعات تحقیقاتی از جمله مواردی است که با هدف انجام میشوند. تاثیرات منفی کافئین با مقدار، نوع محصولی که در آن کافئین وجود دارد و همچنین بر تفاوتهای فردی بین افراد (جنس، سن، رژیم غذایی و غیره) در ارتباط است.
پاسخ «جنگ یا گریز»
قهوه حاوی کافئین است؛ مادهای که گیرندههای سیستم عصبی سمپاتیک را حساس میکند. این سیستم در واقع به نوعی مسئول پاسخ «جنگ یا گریز» است.
یکی از حوزههایی که این سیستم را کنترل میکند قلب است. بنابراین کافئین میتواند قلب را تحریک کند تا سریعتر و سختتر بزند ک ه ما آن را به عنوان «تپش قلب» احساس میکنیم. قطعاً کافئین بیش از حد در هر فردی باعث چنین پاسخی میشود