در این گزارش به بررسی اجمالی گزینه‌هایی خواهیم پرداخت که موجب اجماع اصولگرایان خواهندشد.

جناح‌های سیاسی کشور کم‌تر از ۳۰ روز مهلت دارند تا بر روی گزینه‌های مطرح خود به اجماع برسند و در ۲۱ اردیبهشت‌ماه که زمان ثبت نام در انتخابات فرا می‌رسد دست پر حاضر شوند؛ اما سوالی که در ادامه پیش می‌آید این است که اصلاح طلبان و اصولگرایان بر روی چه گزینه‌هایی به اجماع خواهند رسید آن هم در شرایطی که فرصت کمی تا ثبت نام باقی مانده است.

مردی که همه راه‌های اجماع به او می‌رسد

کم‌تر اصولگرایی را می‌توان پیدا کرد که از او سخن نگوید، نامی که بیش از بقیه نامزدها بر سر زبان‌هاست و جناح راستی‌ها جملگی متفق‌القول اند که اگر در کارزار انتخابات ۱۴۰۰ به عنوان نامزد شرکت کند، حرفی از اختلافات درون جناحی باقی نخواهد گذاشت. سید ابراهیم رئیسی فردی است که از مدت‌ها پیش به عنوان اصلی‌ترین گزینه وحدت اصولگرایان مطرح است، اما هر بار در مقابل درخواست‌ها برای حضور در جلسات انتخاباتی گفته که قصد شرکت در انتخابات را ندارد. آخرین درخواستی که با جواب منفی رئیس قوه قضائیه روبرو شد دعوت جمعی از اعضای مجلس خبرگان برای برگزاری جلسه خصوصی درباره موضوع انتخابات ۱۴۰۰ بود که او به دلیل اطلاع از موضوع جلسه، ضمن تشکر شرکت در این جلسه را نپذیرفت.

منوچهر متکی سخنگوی شورای وحدت اصولگرایان هم درباره موضع شورای وحدت نسبت به اعلام نامزدی رئیسی گفت: ما به مردم پیشنهاد می‌کنیم که سید ابراهیم رئیسی نامزد پاکدست و قابل اعتماد برای کشورداری است. قبل از ورود رئیسی به قوه قضائیه، مردم نسبت به مبارزه با فساد و اینکه جلوی دزدی‌ها و حرام خواری‌ها و پلشتی‌ها گرفته شود کاملا ناامید شده بودند، اما وقتی رئیسی به قوه قضائیه رفت یک بارقه امیدی در میان مردم ایجاد شد.

او همچنین در بخشی از صحبت‌های خود تاکید کرد که کماکان آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی اولویت اول شورای وحدت برای ریاست جمهوری سیزدهم است.

اجماع اصولی برای ۱۴۰۰؛ از رئیس عدلیه تا آقای رئیس، شاید هم آقای جناحین

علیرضا خجسته‌پور قائم مقام حزب جامعه اسلامی مهندسین در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره وضعیت جریان اصولگرا برای انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم و صحبتی که از قول محمدرضا باهنر منتشر شده مبنی بر اینکه احتمالا رئیسی به انتخابات وارد نشود گفت: این صحبت مربوط به دیدار باهنر و رئیسی در مجمع تشخیص مصلحت نظام بود که در آنجا سید ابراهیم رئیسی اعلام کرده بود که قصد وارد شدن به انتخابات ریاست جمهوری را ندارد.

او درباره اینکه اگر آیت‌الله رئیسی وارد انتخابات نشود چه خواهد شد؟ اظهارکرد: اگر وی وارد نشود ممکن است که ایجاد وحدت در جریان اصولگرا کمی سخت شود، اما همه تلاش ما این است که در نهایت به آن وحدت حداکثری دست پیدا کنیم و به همین سبب هم شورای وحدت اصولگرایان اقدامات خود را جلو می‌برد، کمیته‌هایش تشکیل شده و شورای ائتلاف نیرو‌های انقلاب هم به همین صورت اقدامات خود را انجام می‌دهد تا در نهایت به آن وحدت حداکثری خود دست پیدا کند.

حسین کنعانی مقدم دبیرکل حزب سبز هم درباره عدم نامزدی سید ابراهیم رئیسی گفت: الان ساختار به گونه‌ای شده که اگر یک نامزد مورد توافق همه باشد وحدت شکل خواهد گرفت؛ برای مثال بر روی نام رئیسی این وحدت وجود دارد، اما اگر او حضور پیدا نکند ما دچار یک سری رقابت درونی در بین اصولگرایان خواهیم شد.

چه گزینه‌هایی موجب وحدت اصولگرایان خواهند شد؟

همچنین حمیدرضا ترقی عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی با اشاره به کمپین مردمی ایجاد شده برای دعوت از سید ابراهیم رئیسی به عرصه انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم گفت: استقبال مردمی از وی بسیار زیاد بوده و این موضوعی است که در نظر سنجی‌ها هم به وضوح آشکار است و حتی امروز کمپین‌های خودجوش مردمی هم برای حمایت از آیت الله رئیسی در سطح کشور در حال انجام فعالیت هستند؛ اصولا چنین افرادی دلشان برای مسئولیت لک نمی‌زند؛ الان مسئولیت فعلی رئیسی هم بسیار مهم است و اگر بخواهد مسئولیت مهم‌تری را هم بپذیرد مستلزم این است که درخواست عمومی از سوی جامعه به صورت خودجوش در این زمینه برایش صورت بگیرد. امروز مردم به سبب شرایط بد گذشته به دنبال کسی هستند که بتواند مشکلاتشان را حل کند و به این سبب درصدد هستند تا سید ابراهیم رئیسی به میدان بیاید.

این عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی در جایی دیگر مدعی شده است که اصولگرایان تا روز ثبت نام منتظر اعلام نظر سید ابراهیم رئیسی می‌مانند و این روز ثبت نام است که تکلیف را مشخص می‌کند.

اما و اگر‌های ورود آقای رئیس

گزینه دومی که می‌تواند بعد از سید ابراهیم رئیسی تا حدی موجب وحدت اصولگرایان شود محمد باقر قالیباف رئیس قوه مقننه است. او که پیش از این در انتخابات ریاست جمهوری سال‌های ۸۴ ، ۹۲ و ۹۶ نامزد شده بود حالا می‌تواند به یکی از شانس‌های اصولگرایان در انتخابات ۱۴۰۰ بدل شود؛ هر چند که محسن پیرهادی عضو هئیت رئیسه مجلس شورای اسلامی در حساب کاربری خود از عدم نامزدی قالیباف سخن گفت و نوشت: قالیباف در پاسخ به توصیه‌ها برای نامزدی در انتخابات ۱۴۰۰ گفت که برمجلس تمرکز داشته و بنای حضور ندارد؛ نیرو‌های انقلاب تلاش کنند ظرفیت خود را متمرکز بر موفقیت گزینه واحد کنند.

اما به نظر می‌رسد در صورت عدم حضور سید ابراهیم رئیسی در عرصه انتخابات فردی که بیشتر از گزینه‌های دیگر اصولگرایان موجب اجماع می‌شود محمدباقر قالبیاف خواهد بود.

اجماع اصولی برای ۱۴۰۰؛ از رئیس عدلیه تا آقای رئیس، شاید هم آقای جناحین

ناصر ایمانی فعال اصولگرا درباره جایگاه قالیباف به عنوان نامزد ریاست جمهوری گفت: بعد از سید ابراهیم رئیسی، محمدباقر قالیباف از گزینه‌هایی مطرح در اصولگرایان است، قالیباف می‌تواند عامل وحدت آفرین میان اصولگرایان باشد، البته نه به اندازه رئیسی. بعد از قالیباف هم افرادی که به عنوان گزینه‌های پیشنهادی هستند در یک سطح قرار دارند و از لحاظ ایجاد وحدت در میان طیف تفاوتی با یکدیگر ندارند.

همچنین مجتبی شاکری دبیرکل جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی درباره اجماع اصولگرایان اظهار کرد: با متکثر شدنِ نامزد‌ها جبهه اصولگرا موفق نخواهد شد و اگر گزینه‌ها تقسیم شوند امکان موفقیت کم می‌شود؛ چهره‌هایی که در عرصه انتخابات از جبهه اصولگرایان حضور خواهند یافت سید ابراهیم رئیسی، محمدباقر قالیباف، سعید محمد، سعید جلیلی و محسن رضایی هستند و مردم به برخی از این افراد اقبال بیشتری دارند، چرا که به تناسب موقعیت‌هایی که داشتند در فساد ستیزی و پرچم داری عدالت خودشان را به خوبی نشان داده اند، اما باید اجازه دهیم به زمان ثبت نام نزدیک‌تر شویم تا ببینیم کسانی که مستقیما اعلام نکرده‌اند آیا وارد عرصه می‌شوند یا خیر؟

چه گزینه‌هایی موجب وحدت اصولگرایان خواهند شد؟

سید حسن نقوی حسینی نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که اگر محمدباقر قالیباف نامزد ریاست جمهوری نشود، اصولگرایان چه جایگزینی دارند؟ گفت: به شرطی که خود قالیباف صراحتا اعلام کند که نامزد نمی‌شود نه اینکه اطرافیان او بگویند؛ نزدیک‌ترین فردی که منجر به اجماع اصولگرایان می‌شود سعید جلیلی است و حضور او در انتخابات نتیجه خوبی را رقم خواهد زد. بعد از محمد باقر قالیباف تقریبا دیگر نامزد‌ها را از لحاظ ظرفیت اجماع سازی می‌توان در یک سطح دانست.

چهره‌ای که می‌تواند موجب اجماع جناحین شود

برخی اصولگرایان بر این باورند چند سالی است که از مشی اصولگرایی فاصله گرفته و بعضی اصلاح طلبان معتقدند که او اصولگرایی است که بیشتر به اعتدالیون نزدیک‌تر است؛ تنها چهره‌ای که می‌تواند موجب اجماع بخشی از اصولگرایان و اصلاح طلبان شود علی لاریجانی است، سیاستمدار محافظه کاری که از مقبولیت نسبی بین جناح‌ها برخوردار است.

سیدحسین نقوی حسینی نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی و فعال اصولگرا درباره نامزدی علی لاریجانی گفت: یک نقل قولی از آقای لاریجانی شنیدم که ایشان جایی مطرح کرده و گفته اگر سید ابراهیم رئیسی بیاید دیگر نیازی به حضور من نیست. با این اوصاف اگر آیت‌الله رئیسی نامزد شود به نظرم تکلیف انتخابات ریاست‌جمهوری روشن است.

اجماع اصولی برای ۱۴۰۰؛ از رئیس عدلیه تا آقای رئیس، شاید هم آقای جناحین

همچنین این نماینده پیشین مجلس با اشاره به جایگاه علی لاریجانی اظهارکرد: علی لاریجانی یک رجل سیاسی است، ولی اینکه چقدر مورد اقبال قرار بگیرد معلوم نیست؛ بالاخره در رقابت‌های انتخاباتی دو عامل مهم است، یکی اقبال پایگاه اجتماعی و دوم اجماع جریانات سیاسی بر روی آن فرد؛ لاریجانی زیرک‌تر و باهوش‌تر از این حرف هاست که بدون برنامه ریزی و مشاهده همه جوانب وارد انتخابات شود؛ او به دنبال این است که در صورت اجماع همه جریانات وارد رقابت‌های انتخابات شود؛ اما نزدیک‌ترین جریان سیاسی و انتخاباتی به او جریان اعتدال‌گرایان است.

منصور حقیقت پور مشاور سابق علی لاریجانی رئیس سابق مجلس شورای اسلامی هم درباره ادعای نامزدی علی لاریجانی برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ گفت: لاریجانی نه نشست انتخاباتی داشته و نه اراده‌ای برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری به عنوان نامزد دارد.

محمد عطریانفر عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی درباره نظر طیفی از کارگزاران نسبت به علی لاریجانی در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰بیان کرد: امیدواریم این اتفاق رخ ندهد. اگر چه من جناب علی لاریجانی را شخصا و به صفت فردی انسان صالح و شایسته برای پذیرش مسئولیت ریاست جمهوری می‌دانم؛ اما به هر حال او اصولگرا است و تجربه خود را در بستر اصولگرایی طی کرده است.

وی ادامه داد: دلیل تمرکز روی نام علی لاریجانی به دلیل شرایط اعمال شده نهاد‌های ناظر بر نامزد جبهه اصلاحات است. در شرایطی که اصلاح‌طلبان از معرفی نامزد ذاتی خود محروم شوند، طبیعی است به سمت تصمیمات دیگر و انتخاب از میان نیرو‌های دیگر برویم و کسی که مواضع رفتاری‌اش به ما نزدیک‌تر باشد مورد انتخاب قرار دهیم. علی لاریجانی در چنین شرایطی از جمله چهره‌هایی است که می‌توان روی او بحث کرد و تصمیم گرفت.

چه گزینه‌هایی موجب وحدت اصولگرایان خواهند شد؟

داریوش قنبری عضو شورای مرکزی حزب مردم سالاری دیگر اصلاح طلبی است که درباره کاندیداتوری علی لاریجانی اظهار کرد: لاریجانی اعلام کند اصلاح‌طلب است یا اعلام نکند، مواضعی که در سال‌های گذشته داشته او را به سمت اردوگاه اصلاحات آورده است و در این هیچ تردیدی نیست. من فکر می‌کنم لاریجانی هم قطعا با حمایت اصلاح‌طلبان می‌خواهد نامزدی خود را اعلام کند و خود را جدا از جریان اصلاحات نمی‌داند.

وی افزود: نامزد جریان اصولگرا مشخص است. در میان گزینه‌های اصولگرایان نامی از علی لاریجانی دیده نمی‌شود و نامی از او بر زبان نمی‌آورند؛ بنابراین من فکر می‌کنم قطعا او در جریان اصلاحات قرار خواهد گرفت و وارد انتخابات خواهد شد.

همچنین محمدصادق جوادی حصار عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی درباره احتمال رفتن جریان اصلاحات به سمت علی لاریجانی برای انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم گفت: در عالم سیاست هیچ چیز غیر ممکن نیست؛ اما من بعید می‌دانم که این اتفاق به راحتی رخ دهد، یعنی عوامل مختلفی باید دست به دست هم دهند تا این اتفاق بیفتد.

او ادامه داد: از جمله این اتفاقات این است که جریان اصلاح طلب باز هم رفتاری که در دوره روحانی نسبت به آن‌ها شد را دوباره ببیند که البته من خیلی بعید می‌دانم که این اتفاق تکرار شود.

اصولگرایان و راه ناهموار وحدت

تجربه نشان داده است که اصولگرایان سخت تر از اصلاح طلبان به وحدت دست پیدا می‌کنند؛ مخصوصا که حالا دو حرکت را آغاز کرده اند، یک حرکت شورای ائتلاف نیروهای انقلاب و دیگری شورای وحدت اصولگرایان به رهبری جامعه روحانیت مبارز. البته به غیر از این دو حرکت باید جریان جبهه پایداری را هم به آن اضافه کرد.

ناصر ایمانی فعال اصولگرا هم در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره جبهه پایداری و تصمیمات این جریان تصریح کرد: جبهه پایداری به طور رسمی و روشن به هیچ کدام از این دو حرکت نپیوسته است، اگرچه هماهنگی جبهه پایداری با اصولگرایان بیشتر شده است، اما این جبهه به صورت رسمی در هیچ کدام از این تشکل‌ها حضور ندارد؛ آن‌ها منتظر هستند تا نامزد‌ها قطعی‌تر شوند و بعد موضع خود را در مسئله ائتلاف با اصولگرایان بیان کنند.

چه گزینه‌هایی موجب وحدت اصولگرایان خواهند شد؟
فعال اصولگرا بیان کرد: البته جبهه پایداری جایگاه خود را دارد، اما در صورت عدم ائتلاف تاثیر چندانی بر حرکت شورای ائتلاف و جامعه روحانیت مبارز نخواهد گذاشت؛ نکته قابل توجه این است که این انتخابات، انتخابات ریاست جمهوری بوده و با انتخابات مجلس متفاوت است، به همین علت جایگاه نامزد‌ها در وحدت بین گروه‌ها چه در جناح اصولگرا و چه در جناح اصلاح طلب نقش مهمی دارد.

حمیدرضا ترقی از اعضای حزب موتلفه اسلامی هم درباره وحدت اصولگرایان در انتخابات ۱۴۰۰ اظهار کرد: آنچه که مسلم است این است که تلاش برای رسیدن به اجماع درباره نامزد نهایی نیرو‌های انقلاب و اصولگرا همچنان ادامه دارد و فکر می‌کنم اصولگرایان بتوانند طی ۱۰ روز آینده به جمع بندی برسند. هر دو شورای وحدت و شورای ائتلاف، سازماندهی‌شان را در سطح کشور، گسترش می‌دهند. شورای وحدت و روحانیت با محوریت تشکل‌های سیاسی و شورای ائتلاف با محوریت تشکل‌های مردمی، تلاش کرده‌اند ظرفیت‌های موثر نیرو‌های انقلابیِ اصولگرا را تجمیع کنند. اگر این دو شورا بهم بپیوندند و متحد شوند می‌توانند ظرفیت کم نظیری به لحاظ سازمان رأی در کشور ایجاد کنند که در نتیجه نهایی انتخابا نیز تعیین کننده است.

تنها زمان است که مشخص می کند آیا اصولگرایان برسر گزینه‌ مشخصی به اجماع خواهند رسید یا نه آن هم در انتخاباتی که تا اینجای کار پر نامزد بوده است.

انتهای پیام/

امین پاکزاد